Stålfælge eller alufælge?

Hvad er det bedste valg?

Begge typer af fælger har fordele og ulemper ved forskellige typer af kørsel. Generelt er det dog alufælger, der ønskes, hvis man er ude efter skønhed og ydelse. Stålfælger er til de personer, der ønsker noget billigt, men hårdt.

 

Aluminium

Alufælger er blevet en standard for de fleste biler, fordi de tilbyder både kosmetiske og ydeevne fordele i modsætning til stålfælger. Alu er en forkortelse for aluminium, som kan støbes og blive designet meget forskelligt, som giver individer et langt mere personligt og individuelt look.

Aluminium er også meget bedre og lettere at arbejde med end stål, og giver bilen en anelse mere ydelse og bedre acceleration. De fleste synes også, at det er sjovere at køre med alufælger.

Ulempen ved alu er dog, at de har en tendens til at bøje lettere end stål under vej-påvirkninger og har en tendens til at revne, hvis de bliver bøjet for meget. Jo mindre nikkel der bliver tilført aluminiummet, jo blødere en tendens vil følget have, som kan resultere i mindre uheldige revner.

 

Stål

Vægten af hjul, dæk, bremser og andre dele af bilen har en “uaffjedret vægt”. En lille ændring af bilens vægt kan have store konsekvenser.
Stålfælger er meget tungere end aluminium. Når der lægges stålfælger på en bil, der førhen har brugt alu, kan man nogengange se, at den ekstra vægt dæmper accelerationen og sænker samtidig også bilens tyngdepunkt. Det gør, at bilen generelt vil komme til at køre mere som en tung bil, altså næsten som en tank.

Om sommeren kan det være en utrolig dårlig ulempe, men om vinteren kan effekten have fordele både fysisk og psykisk. Tungere hjul gør nemlig, at bilen bider i sneen hårdere, og ved kørsel på sne vil bilen have en meget dæmpet acceleration og smidighed. Da kan man føle sig lidt sikrere i dårligt vejr!

Stålfælger er sværere at bøje end aluminium, og der skal derfor bruges større kraft til at bøje stål. Med hensyn til revner, så er det næsten umuligt. Selvom der kan komme ridser på stålfælger, så er det som regel ikke noget at blive bekymret over.

 

HJULKAPSLER

Hvis man har stålfælger, så har man muligheden for at sætte hjulkapsler der ligner alu. Hjulkapsler er dog meget skrøbelige og har tendenser til at rulle væk fra den originale fælge på uheldige tidspunkter.

Stålfælger er normalt 80 % billigere end alufælger, som også gør dem til et perfekt reserve sæt, der kan let og billigt kan blive udskiftet, hvis de er stærkt beskadiget.