Er ridning en sport?

Ridesport er ikke en sport! Trods alt, er det eneste du skal gøre, at sidde stille og lade hesten gøre alt arbejdet, ikke? Alle kan ride en hest! Det er udsagn som dette, der gør rytterne ruller med øjnene, og ønsker de kunne knipse spørgeren på en hest, bede dem springer over et bum, give dem en dressurtest, eller sende dem ud på en 50-mils rute og se, hvad svaret ville være, når de vendte tilbage – hvis de gjorde.

 

Ridning er en sport. Der er ingen tvivl om det. Det er en af de ældste sportsgrene, og opfylder alle definitioner af sport. Hvorfor mener folk, det er så nemt? Ofte fordi, den eneste eksponering de har haft til ridning, er fagfolk på tv, hvis ridning er så øvet, at det ser ubesværet ud, eller fordi hesten er dygtig nok til at bære ubalanceret, ufaglærte menneskelig ryttere. Hvad den gennemsnitlige ikke-rytter ikke ser, er de timer af træning, de ømme muskler, blå mærker, og gnidning, for ikke at nævne den mentale udfordring, rytterne gennemgår for at gøre det hele ser let ud.

 

Konkurrence

Sport betyder ofte er der en konkurrencedygtig side til en aktivitet. Og ridning giver absolut mulighed for det. Selv om det viser sig, at hesten bliver dømt, er hesten sjældent bedre end den træner eller rytter, der har udarbejdet det. Så det tager stadig timer af menneskelig fysisk aktivitet, indtil en hest er konkurrenceklar. Der er en enorm liste af konkurrencedygtige discipliner i hesteverdenen, og succes i en betyder ikke en rytter vil være god i en anden, mere end en alpin skiløber automatisk kunne forvente at være lige så dygtige i langrend. Men alle kræver et niveau af egnethed og dygtighed.

 

Atletiske

Sport kræver at opbygge fitness: muskelstyrke, balance, fleksibilitet, smidighed og generel kropsbevidsthed. Selv efter en kort tur, vil ikke-ryttere være helt ømme i musklerne. Ridning kræver et par muskler, der ikke ofte bruges i andre sportsgrene. Styringen som kræver at bruge rideudstyr som tøjler, ben og sæde-hjælpemidler til at påvirke en hest, kræver raffineret kropsbevidsthed, alla noget der ligner en gymnast. Mens det er ikke nødvendigt at være en bodybuilder for at ride, beskæftiger rytteren sig med en 400 kg dyr, hvilket kræver en hvis fysisk tilstedeværelse.

Rideudstyr