Eget Design Af Fælge

fælge

Stålfælge er meget stærke, men fælge af aluminium har flere fordele, som man ikke kan få ved en stålfælge.

De er:

  • Mere dyre
  • Størstedelen af fælgen er af aluminium
  • Mere robust ved små huller, men kan dog knække ved hårdere sammenstød
  • Salt kan ødelægge fælge af aluminium
  • Bedre og flere valg af design og udseende

Aluminiumsfælge er hjul, der er fremstillet af aluminium og en blanding af andre elementer. De giver generelt større styrke i modsætning til rene metaller. Disse fælge er meget blødere og mere smidige. De er også meget lettere en stålfælge og giver samtidig en meget bedre varmeledning og har mange flotte og unikke udseender.

De tidligste let-metalfælge var lavet af magnesium og var mest populære i løbet af 1960’erne. I slutningen af 60’erne blev de første alufælge fremstillet, men de blev først rigtig populære senere hen, hvor de helt tog pladsen fra magnesium til en meget lavere pris.

Lettere hjul kan forbedre bilens håndtering ved at reducere den uaffjedrede masse, så suspensionen er mere tæt. De forbedrer også grebet om køretøjet. Ved brug af aluminiumsfælge kan man også reducere bilens samlede masse og dermed bidrage til en reduktion af brændstofforbruget. Ikke nok med en lavere brændstofforbrug, så giver disse fælge også den fordel, at de har bedre varmeledninger, der hjælper med at sprede varmen fra bremsen. Det er med til at forbedre bremsens virkning under mere krævende kørselsforhold.

Fælger af aluminium er dog for det meste købt på grund af deres design. Stålfælge, der er meget hårdere, skal som regel svejses sammen, og det kan derfor efterlade grimme mærker, som så skal males eller skjules med hjulkapsler. Mange bruger også hjulkapsler for at give deres bil et bedre udseende, da de fleste hjulkapsler prøver at efterligne aluminiumsfælger. Desværre kan det være meget uheldigt med hjulkapsler, da de har tendenser til at rulle væk.

Fælge af aluminium er tilbøjelige for tæring, som kan forårsage lækning af luft. De er også meget vanskeligere at reparere en stålfælge, når der er blevet bøjet. Men deres højere pris gør reparationer billigere end udskiftninger. Produktion af disse fælge er meget dyrere end almindelige stålfælge, og de er for det meste ikke inkluderet som standardudstyr, når man køber et nyt køretøj. De bliver derfor markedsført som valgfrie tilføjelser, eller som en del af en dyr trim-pakke. De er blevet mere og mere populære siden 2000. De bliver dog tilført som standardudstyr på luksusbiler og sportsvogne. Der kan vælges forskellige størrelser og design.

Desværre er der endnu en ulempe ved fælge lavet af aluminium. Deres høje pris gør dem nemlig mere attraktive for tyve. Derfor prøver de fleste bilproducenter at sætte specielle låse på, der kræver en særlig nøgle til at fjerne.