Arkitekttegnet hus?

Arkitekttegnet”….
Det virker som om det er et label man smækker på div. ting I øjeblikket, netop for at sælge sit produkt.. og det i reklamer og medier, skal understrege kvalitet.
Men hvad indebærer det?
Som uddannet arkitekt, skulle man tro jeg bare kunne give et klart svar her, men at skulle give et´ klart svar på, hvorfor arkitekttegnet er godt, skal jeg så svare på alle andre arkitekters vegne
Jeg bliver ofte spurgt af nye mennesker jeg møder, og de hører jeg er arkitekt,
”Hvorfor er alle nye bygninger så grimme?” – http://www.pro-visual.dk/
Og så sidder jeg lidt tilbage, at skal pludselig give et hurtigt svar, der lige involverer hele Arkitektur historien,  økonomi, byggeteknikker, mode, smag, holdninger og ikke mindst stil.

Det kan simpelthen på ingen måde, lade sig gøre, og netop for ikke at sidde og kede folk  med lange forklaringer, om de førnævnte emner, vil det oftest føre ud i en samtale om ”smag og behag”.
Det er selvfølgelig langt fra en forklaring der vil tiltrække nogen større priser for arkitektur forståelse, men tror det holder ligesom samtalen på et hyggeligt, almen niveau.

Arkitekt er i dag ikke en beskyttet titel, så hvem ved, jeg kunne også være en der sad her og udgav mig for at være arkitekt. Men nu må du tro mig på det, når jeg siger at jeg har gennemgået både bachelor og kandidat som arkitekt.
Et arkitekttegnet hus, er netop noget ekstra, Den uddannelse vi gennemgår, om den er teknisk, eller mere kunstnerisk, vil få dig til at tænke over flere ting, end bare et pænt rum. Med mindre det selvfølgelig var hele intentionen.
Så bare ved at skrive, hvad jeg netop har skrevet, har jeg allerede lagt mig ud med nogle arkitekter, af en helt anden holdning. Og det er netop det paradoksale ved arkitektur.
Der er ingen rigtige, eller forkerte svar.
Der er kun brugeren og brug. Resten er, efter min overbevisning så farvet af tiden, teknologien, eller endda politik.
Fokus kan ligge på lyset, udsigten, plads optimering, genbrug, bevarelse, you name it.
Det det handler om er at gå i dialog med klienten, og se deres ønsker, forstå dem, måske endda gøre dem bedre. I den ideelle verden fik arkitekten frie hænder, ingeniøren fik det til at fungere, og entreprenøren byggede det fejlfrit.
Men vi ved alle sammen, at sådan fungerer verden bare ikke.