Stofmisbrug

Hvis du føler en større og større trang til at blive stimuleret af opstemmende eller sløvende stoffer og er nærmest besat af næste fix, er det tegn på, at du kan være afhængig.

Der findes rigtig mange forskellige stoffer på det danske marked, og særligt populære er især de såkaldte feststoffer, som er syntetisk fremstillet. Det er forskelligt hvor hurtigt/nemt du bliver afhængig af det enkelte stof.

Der er to grupper af stoffer, som er de mest anvendte. De centralstimulerende stoffer som amfetamin, kokain og ecstasy virker stimulerende, så du føler dig vågen og opstemt, og de giver en stærk psykisk afhængighed. Desuden er der opioider fra opium-planten som morfin, kodein, metadon og heroin, der er sløvende og giver ubehagelige fysiske og psykiske abstinenser.

Som ved anden afhængighed er det trangen til stoffet og besættelsen af at få det næste fix, der er altoverskyggende. Når abstinenserne tager over, er det næsten umuligt at bryde de tvangsmæssige handlinger, og du tager den næste dosis.

Oplever du nogle af disse beskrivelser, er det tid til at søge hjælp. Hvad du ikke kan klare alene, kan behandlere og/eller ikke aktivt afhængige ofte hjælpe dig med.