Medicinafhængighed

Hvis du oplever at miste kontrollen med dit forbrug af medicin eller følelsen af ikke at kunne klare din dagligdag uden medicin, er det tegn på, at du kan være afhængig.

Medicinafhænigighed begynder oftest ved, at du har smerter, angst eller søvnproblemer, som kræver medicinering. Men efter et stykke tid oplever du at miste kontrollen med dit medicinforbrug, og der kræves større og større dosis for at opnå den ønskede virkning.

Hvis den anbefalede dosering overskrides og du fortsætter forbruget efter den anbefalede lægeordinering, udvikler du afhængighed. Særligt to former for medicin er afhængighedsskabende. Benzodiazepiner er beroligende og angstdæmpende medicin, der er lige så vanedannende som heroin. Desuden er det smertestillende medicin, der indeholder forskellige former for morfin og kodein.

Der er også to former for medicinafhængighed. Hvis du tager vanedannende medicin hver dag i lang tid for at få den afslappende og sløvende virkning kaldes det lav-dosis-afhængighed. Hvis du tager et større antal piller ad gangen for at få en rus, kaldes det høj-dosis-afhængighed.

Oplever du nogle af disse beskrivelser, er det tid til at søge hjælp. Hvad du ikke kan klare alene, kan behandlere og/eller ikke aktivt afhængige ofte hjælpe dig med.