Købeafhængighed

Hvis du oplever et sus, når du kommer ind i butikker eller surfer på nettet efter ting, du kan købe, er det tegn på, at du kan være afhængig.

Købeafhængighed, eller købemani, er en afhængighedslidelse, hvor du får et kick ud af at købe ting og ikke evner at afstå fra at købe, selv om økonomien ikke er til det. Købemani har mange fællestræk med ludomani og fører ofte til bundløs gæld, skilsmisse og kriminalitet.

Årsagen til udvikling af købeafhængighed er, at hjernen udskiller dopamin, når du giver efter for din købetrang. Denne udskillelse af dopamin giver en kortvarig lykkefølelse. Når du først har udviklet købemani, bliver køb uimodståeligt. Er du blevet afhængig af indkøb, føler du derfor, at du bliver nødt til at købe for at have det godt.

Mange med købemani, også kaldet shopaholics, oplever stigende købetrang, når livet er vanskeligt. Køb lindrer følelser som sorg, kedsomhed, bekymring og stress. Men når overforbruget og overtrækket i sig selv skaber følelser af bekymring, stress og desperation, starter den negative spiral, hvor køb både lindrer og skaber problemer.

Oplever du nogle af disse beskrivelser, er det tid til at søge hjælp. Hvad du ikke kan klare alene, kan behandlere og/eller ikke aktivt afhængige ofte hjælpe dig med.

Læs en personlig historie her: